THE REAL ME OF 2010

THE REAL ME OF 2010
Seorang aktivis Kajian Sosial, mempunyai semangat yang jitu untuk memartabatkan Kajian Sosial

Wednesday, November 18, 2009

Curious aBout Teater NatraH





TEATER :
Natrah
TARIKH & MASA PEMENTASAN :
17-26 November 2009 / 8.30 Malam
TEMPAT :
Panggung Sari, Istana Budaya
PENGARAH :
Erma Fatima
PELAKON :
Maya Karin, Umie Aida, Sofia Jane, Remy Ishak dan Norman Hakim.
Tiket : RM30, RM50, RM70, RM100 & RM150



Pengumuman kepada semua peminat teater..Teater terbaru akan dipentaskan di Istana Budaya..Malangnya aku tak dapat tengok sebab teater ni dipentaskan 30/11/2009..Time ni aku dah takde KL sebab bercuti kat kampung..huhu..Tapi takpe still le tengok perkembangan kat media massa rite? Gunakan teknologi yang ada..huhu..Kalau nak diceritakan kenapa aku minat teater Natrah ni sebab aku dah didedahkan dengan kisah Natrah ni masa aku form 5 masa tengah belajar subjek Sejarah dengan Cikgu Najihah.Thanks cikgu dedahkan aku dengan kisah2 lama yang n sedih pasal Natrah ni.Masa tu aku terfikir gak , baru2 ni aku dapat tahu ada penggiat seni yang akan mempentaskan teater natrah ni..alamak sorry la kalau susunan ayat aku tak betul...hihi..Alhamdulillah Bahasa Melayu akan digunakan sepenuhnye semasa teater ni dipentaskan nanti sebabnyer nak elakkan kontroversi ngn indon..eii apasal la jeles sangat ngan Malaysia..Jadi produksi pun terpaksa la guna BM..Takpe..At least kempen cintai Bahasa Kita Tercapai la jugak bila bahasa kebanggsaan digunakan dalam seni persembahan contohnya..huhu

Kalau nak brief pasal Natrah ni..sebenarnya nama sebenar Natrah ni ialah Bertha Hertogh, seorang wanita keturunan Belanda yang mencetuskan Rusuhan Natrah di Singapura pada 1950 yang berbaur agama dan warna kulit.

Natrah yang dilahirkan di Tijimahi, Jawa, Indonesia telah diserahkan kepada Che Aminah Mohamed ketika berusia lima tahun. Ibu kandungnya Adeline Hunter menyerahkan Natrah kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya seorang anggota tentera, Sarjan Adrianus Pertus Hertogh kerana ditawan tentera Jepun pada 1942.

Che Aminah atau Mak Minah pula yang berperanan sebagai penjaga Natrah adalah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman, Terengganu dan membesar dan hidup dalam suasana pendidikan Islam.

Pada 15 Nov 1945, Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman melalui Singapura atas sebab-sebab keselamatan kerana orang Indonesia ketika itu membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.

Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Konflik percintaan antara Natrah dan Mansoor Adabi juga telah menyebabkan berlakunya rusuhan di Singapura...Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit. Pada 9 Julai 2009, beliau meninggal dunia pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda akibat leukemia.

Bercerita pasal teater..Aku memang minat teater cuma kat Malaysia macam tiada sumbangan korporat n anak seni janganlah mengharapkan bayaran yang tinggi kerana bukan wang yang dicari dalam teater yang penting hanyalah kepuasan..based on my research...

Oleh sebab Diana Danielle telah menarik diri,syukur Maya Karin telah dijadikan pengganti bagi melakonkan watak dia sewaktu berusia 13-22 tahun..Tak susah sebenarnya nak cari artis wajah pan asian..Salut kat Maya sebab beliau sanggup menggantikan Diana..Caya lah u Maya ! Aku percaya Maya mampu lakukan yang terbaik sebab beliau dah ada pengalaman beraksi dalam pementasan seperti Bugsy Malone ketika di Bandung, Indonesia pada 1995 serta dua teater Inggeris tempatan, Mahna Mahna (1999) dan In The Mind's Eye.

okey..trimas kepada sesiapa yang sudi baca post i sal teater nih..Majukan teater negara yang semakin dipandang sepi.. ^_^ ..



currently listen to: Balik kampung song

Friday, November 13, 2009

Cinta ku tertinggal di mid valey





hehe.pas abis exam aritu aku g mid ngan mira n edah.well aku nak ikut diorang sebab aku nak beli storage box ngn bayar bil broadband kat situ...dan juge teman edah nak jupe member dia masa kat mrsm dulu..so aku ikut je lah.lepas abis je exam aku lari pecut masuk dalam bilik tukar baju naik cab ke mid.First destination bila sampai, kita orang naik kat GSC g jupe kawan edah..Masa ni ada banyak movie yang baru released..box office tu..hikhik..sedap3..huhu..kan best kalau dungun ada gsc..kalau aku jadi yang berhormat kawasan dungun aku buat gsc satu n pelanggan tetap gsc mestilah aku..gold class lagi..haxhax..


Banyak benda aku buat kat mid..Tengok ragam manusia kl lar...cuci mata..ehem! haha..usha barang..usha punya usha aku tergoda lalu telah membeli beberapa helai baju di jusco..waa..waa.bahaya tau ajak aku masuk jusco..memang payah gile nak kua kalau dah masuk jusco.hihi..aku tak tahu nape..aku suka sangat g mid valey..salah satu sebab sebab sangatlah dekat n banyak barang kot..baju terutamanya.haha.duduk 4 jam pun tak sedar..Duduk KL ni sangat la best sebab ada mid valey.waima kalau aku pindah maktab sekalipun aku tetap akan merindui mid valey...sedap sangat lah..uhuu...



apa planning aku seminggu kat kl ni ek..nak jalan2 ngn kawan aku..ronggeng sampai muntah3..haha...kl i love u !

Tuesday, November 10, 2009

Syakila love supplement


Aku seorang kaki makan supplement..Suka sangat makan supplement..Tapi bagus ke..Masalahnya aku syik tukar2 supplement sesuka hati..Dah berpuluh duit aku dihabiskan untuk beli ubat nih..huhu...

Yang aku tahu aku makan Gingko tak henti2..huhu..Bagus memamng bagus..yang ni aku harus continue sampai tahun depan..Tiap2 bulan2 duit beli gingko..Tapi rasa nak try evening prim rose..Tapi aku rasa macam tak hebat sgt..huhu..ke nak gilir2 sebulan gingko sebulan prim rose..eh tak nak la...just continue dengan gingko tahun depan..pastu kalau rasa nak relax ubat beli blackmore ke..hmm..bgs gak tu...tu jelah pasal ubat nih

Then pasal susu..memandangkan aku rasa aku takut nanti tua2 aku bongkok n tak comel.aku rasa stat umo 2o nie kene minum anlene dah.hok ni akan jadi minuman wajib aku tiap pagi before g kuliah..Then aku nak continue gak dengan oat aku..aku dengan oat sangat tak dapat dipisahkan..Pasal minuman ..tu je lah


Pastu aku rasa aku kene minum madu..Baru otak geliga..haha..Ligat gitu dalam kuliah..Yang ni pas aku usha n try..aku nak continue dengan khel..sebab produk ni madu dengan spirulina..wajib3x


Then jugak..kalau pasal penjagaan kecantikan ke..nantilah aku pikirkan.Masuk umo 20 nie kene grand sikit..haha..Aku nak hargai aku punya umor n badan aku jugak..Juga Otak n perangai n tabiat n tingkah laku kene la jugak ubah..Matang sket...


Bila cakap pasal supplement nie,aku di dedahkan dengan ubat2 nie masa aku kecik2 agi.Time akak n abg aku nak exam,abah aku beli ubat..sebagai sampingan.N bila tiba turn aku pulak..hmm mcm tu jugak..makan ubat..hasilnya alhamdulillah..Usaha dah..kesihatah juga perlulah di jaga..


Disini aku nak buat pengakuan..aku memang addict dengan maggi..sangat tergoda..Tapi aku tak makan kat ipba.Balik umah toksah story la..aku makan je magi kul 12 tengah malam walaupun pada masa tu aku rasa aku tengah JILAT wax kete mak aku n aku tengah KEKAH lilin kat dalam stor...Aku penah makan magi seminggu straight n sampai aku demam 2 minggu.Padan muka ko kila...Padan muka..hahahha..Degil kan~ Abah kata jangan makan magi memandangkan aku ada sakit sendi...Tapi aki degil.makan jugak..N sekarang tak nak dah..huhu..Sebab pe bila g spital..70 hengget kena..Amik ko kila..

Kat sini jugak ingat nak post gambar beberapa botol supplement aku-tapi tak jadi la sebab aku rasa sume ubat aku sangat sulit untuk di publishkan.haha

N now supplement yang baru beli ialah Jus TOk Guru..Sedap . yang ni ada habatus sauda..Sesuai la jugak n melawan penyakit n buat badan aku ada tenaga serta kuat kan minda..hihihihihi...

ok la aku mahukan teruskan perjuangan paper ekonomi ku
bye2
salam jaga kesihatan
mood: like a stone

Wednesday, November 4, 2009

Petang yang selalu ujan





Tiap-tiap petang,ujan.huhu.Maka tak dapat la aku joging..huhu..boringnyer duk dalam bilik ngadap laptop n buku time exam..NAK KELUAR..huhu..petang2 before exam boleh la jugak aku buat lawak dengan kawan2 tapi sekarang dah takde mood nak buat lawak n main macam-macam lagi dengan kawan2 aku..

Ada habit baru la minggu exam nie..aku SELALU lapar bila study..kejap lapar..kejap lapar..nak study je mula ah cari makanan..pastu nak tahu tak?Petang2 ujan woo...pastu aku huyung hayang kat meja study n drama study aku berakhir di katil..TIDAK !!!!!!!!

Bangun la kila oiii..study oiii mak cik..kan nak pointer tinggi...huhuhu..so dikala petang2 yang selalu ujan,maka telah aku snap beberapa gambar untuk tontonan hati aku ketika ribut melanda kawasan lembah pantai..hehehe....

Minggu exam ni gak..aku suka sangat makan sayur,beli semangkuk makan mcm ayam woo..haha...ape2 je lah kila..muahaha...

PeMInat SeTIa...