THE REAL ME OF 2010

THE REAL ME OF 2010
Seorang aktivis Kajian Sosial, mempunyai semangat yang jitu untuk memartabatkan Kajian Sosial

Wednesday, May 27, 2009

exam dah habis

exam dah habis.apa perasaan anda?seronok atau takut dengan result,pape pon sem 2 nie menuntut kesabaran yang tinggi.macam nak study untuk sem 3 plak.rangka misi visi pencetus revolusi minda.dig it!huhu
thanks buat maam bagi saya makan kari.sayang maam.....

Friday, May 22, 2009

saya mengidam

saya nak makan seri muka..setelah melakukan operasi mencari kuih seri muka, tapi tak jumpa..so saya amik keputusan nak masak kuih nie...

resepi seperti berikut

Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )

  • Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut(kat midvalley akan dicari)
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
  • Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)daun pandan nak mintak kat sape ea...huhu

Cara-cara

  1. Untuk lapisan bawah:-
  2. A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  3. B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  4. C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  5. D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  6. E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  7. F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  8. Untuk lapisan atas:-
  9. 1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  10. 2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  11. 3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  12. 4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  13. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan..bagi suri rumah nak masak banyak2 pon boleh, bagi student dicadangkan masak untuk dua orang,makan dengan mon cheri kat taman..hehe

Wednesday, May 20, 2009

my love


i am ur teddy bear....
i love u
u makes my life happy
thank you
LOVE U!
teddy bear........~~~~~

Saturday, May 16, 2009

i love u

si tu l'avoues.......

Sunday, May 10, 2009

hidup macam boling


hidup macam bola boling kadang-kadang sebab kita kena memecahkan sesuatu untuk mendapatkan hasilnya iaitu sritke..hehe..dan saya berjaya mendapatkan strike selepas jatuh ..huahuua..sedap gelakkan adekila yer..takpe anyway enjoy that day, even tangan nak tercabut angkat bola yang berat..kepada saya punya team,well kita dah buat yang terbaik..bagilah hamper kat adekila ek..haha..pengalaman yang pertama,jam kredit dah cukup..hanya yang tinggal ialah exam........wish me luck everybody....

Tuesday, May 5, 2009

im sick

why im sick?
because i have a lot of works to do
why all of this happen to me
my health
actually im concern with my health
but why im still sick
please give me something to become normal again
sick...........
i will die soon because i am sick
oh no..................
god.....
bless me.....
tolong -tolong berikan saya kekuatan.......................

Monday, May 4, 2009

gastrik di picc


tepat jam 5 pagi saya bangun nak bersiap pergi picc
lepas kejutkan kawan2..cam mak pulak kadang2.takpela..bertolak kul 6.30 pagi tapi before gi tu saya tak makan...minum air jer..ingat dapat la tahan.tapi rupanya lepas je amanat dari menteri pelajaran ,adus pedihnya perut saya..time makan pagi la saya makan sikit just kuih seri muka je sikit..tetiba rasa nak muntah...urkh...saya tak dengar pon amanat, saya tertido atas kerusi....huhuhuhuhhu....ramai gak yang tido.....yang sihat pon tido gak..saya sempat la jugak amik gambar, tapi amik gambar sebelum sakit..selepas sakit saya takde mood nak amik gambar...langsung tk ada ubat dalam simpanan...petang ni saya ada gerko hoki..jangan saya pengsan sudah kat turf...dah penat pengsan tahun ni....sakit2............................
inilah gambar2 di picc...escape from shive darshine class....huhu

Saturday, May 2, 2009

resepi memasak bersama syakila

ikan sweet sour
bahan-bahannya:

1 ekor ikan bawal dilumur dengan kunyit atau dilumur dengan garam juga sedikit tepung jagung

3 biji bawang merah ditumbuk

1 hiris halia dihis panjang2

1 biji tomato dipotong dadu

1/2 biji cili capsicum dipotong halus

1 biji bawang besar dipotong halus

2 sudu besar sos tomato

2 sudu besar sos cili

1/2 lobak merah dipotong dadu

1/3 timun dipotong dadu

sedikit bunga kobis sebagai hiasan

sedikit nenas dipotong halus

sedikit garam dan gula secukup rasa

cara-cara:

ikan yang dilumur tadi digoreng sehingga garing..tos kannya

tumis bawang yang ditumbuk dan bawang besar

masukkan sos cili dan sos tomato...kacau...masukkan biji capsicum dan sayuran lain..masukkan air jika terlampau pekat

Biar mendidih...masukkan garam dan gula...angkat dan tuang ikan yang digoreng tadi...

selamat mencuba

Friday, May 1, 2009

sy nk blk dungun...


saya nak balik dungun sebenarnya
my hometown
bila saya dengar ank sedara saya ada kat umah
huhu
lama tak tengok iman...iman..dah pandai merangkak ye...
huhu...alang kol syirah, tapi syirah tak nak cakap ye
takpe takpe nanti alang balik cuti bulan 5 malas alang main kejar kejar ngan syirah...uhuk.uhuk..
saya jugak nak makan makanan yang mama saya masak...huhu..dah lama saya asyik makan yang kat cafe kantin n scud...exam dah dekat, saya kena study..banyak lagi benda tak setel..
i miss my family...huhuhuu...my abah also...
tiap petang saya kena ganti kelas KB
belom lagi berhempas pulas dengan benda lain
~takpelah~Good luck~tabahkan hati...pas exam..jom balik DUNGUN!!!!!!!!!

PeMInat SeTIa...