THE REAL ME OF 2010

THE REAL ME OF 2010
Seorang aktivis Kajian Sosial, mempunyai semangat yang jitu untuk memartabatkan Kajian Sosial

Tuesday, October 27, 2009

Sila ikut Peraturan.....Kalau X ? GTH



Entri kali ini bukan aku tujukan pada sesiapa,makan cili rasa berapi amik air basuh la mulut ngan asid hidroklorik CAIR !! Mahu berkesan lagi,sila minta maaf kepada orang yang lebih tua lagi k...

Sebagai orang yang baru belajar macam aku,hidup bermasyarakat,walaupun dulu first time masuk sini,jangan harap aku dapat macam2 kemudahan,WAIMA meja study,LOKER,or pape lah aku still bersyukur n still leh blajar..STILL dgr cakap tua dalam umah aku dulu dengan PERATURAN. demo2 sumo apo tahu,MENGOTORKAN SAHAJA...kemas MALAS,APE INGAT KAMI TUKANG SAPU SAPU SEMUA SISA2 ADINDA?

dulu masa ADINDA mula2 masuk,kami BAIK.Tapi adinda2 suma telah MEMIJAK kepala kami,peraturan da,ikut je la..payoh ko demo2 sumo?kami ada kerja nak exam pape lagi,adinda telah membebankan kepala kami..TAHU DOK?????

yang gatai sangat melawan tu apa kejadahnya? adinda lagi tak tahu pengalaman kami dulu,takpenah hidup dengan orang2 terdahulu ..Kalau adinda semua penah hidup dengan orang terdahulu terdahulu tu,adinda tahu la bahawa hidup ni macam mana k..KAMI KAKAK2 semua memang baik hati sangat , tapi KAMU2 semua memang la KURANG AJAR sangat2...

Walaupun aku diam,buat tak tahu,JANGAN INGAT KAMI SUME LEMBUT OK..semua orang ada batasnyer..apa yang aku harap ialah kesedaran..TAK MAHU HORMAT takpe tapi sebagai orang yang memang disiplin n mementingkan PERATURAN MACAM KAMi maka, sila la ikut peraturan..Jangan melanggar peraturan yang telah ditetapkan..Kita hidup bermasyarakat.Apa guna belajar tinggi tapi OTAK LETAK KAT ..............Aku pun malas nak cakap..Buat bazir letrik je ..Bukan mahu membebel..Tapi kepada sesiapa yang membaca entri ni,bukan aku tengah marah2 cuma sebagai peringatan.APA GUNA BELAJAR SOSIALISASI TAPI TAK APLIKASI..

Kami yang tua ni pun tak mahu besarkan mende nie,kami matang,gigi dah tumbuh,geraham bongsu pun dalam proses nak tumbuh sebab tu kami diam je,buat2 tak dengar je..what goes around comes around adinda sekalian.Kami yang lama tinggal disini tahu tempat nie,n suma berkaitan tempat nie,memang dah jaga tempat ni dari dulu..Nak duk sekali wat cara kami,IKUT PERATURAN OK...

Salam seni
lagu: KEBERSIHAN AMALAN KITA BERSAMA...
mOOD=sTUDY UNTUK exam

Cerita kakak dah konvo..huhu



huhu
Tahniah wat kakak aku aka kak nor..Huhu..dah konvo.walaupun pos ni lambat publish sebab gambar konvo tak siap lagi...Ni gambar konvo dah dapat,baru le publish.Comel sikit blog aku.hihi..Sekarang dah jadi doktor,kalau aku sakit,senang la ea.haha..Terima kasih sebab bagi aku pinjam jubah konvo sebab nak posing2 jugak hari tu kat UPM bertarikh 9 ogos.Ni jugak first time ada pengalaman tengok orang konvo sebab tak dapat tengok adik beradik yang lepas konvo sebab time tu ada exam..waa..waa.

Paling best pasal konvo ni sebab aku first time jugak beli bunga hidup..aww.romantik nyer..wangi jugak bau bunga tu..hihi..Then amik gambar sebanyak 300+ tapi akhirnya time nak print aku terpaksa print 90 sahaja dengan alasan banyak sangat gambar..hehe..

Bila lak aku nak konvo..Belajar pun kena rajin2 macam kakak aku la,takle main2 n MALAS.huhu.Walaupun lambat menunggu tapi best sangat,pengalaman yang ternilai makes me wanna be like u..

So tinggal 3 lagi la anak abah yang belom kerja..aku,kak ti n jaja..huhu..so,jangan main2 banyak n jangan degil jugak..huhu..

Sunday, October 25, 2009

GOSSIP..mari2..Dosa menunggu anda


sape suka gosip2 nie aku dapat katakan korang macam poparazzi..Hahaha..Dosa tau amik tau hal orang,orang tak ajak pun..Dah la tu,ish2..Entri ni bukan aku nak tujukan pada sesiapa tapi aku rasa budak pempuan ni tak sah kalau tak gosip,huhu..So aku tak nak la termasuk dalam golongan tersebut yang sedia maklum dikeji taw..

Memang bila kita cakap pasal orang lain kita rasa hepy..hoho..Tapi tak baik tau,ada malaikat nak catat amalan kita.Aku dapat la katakan orang suka gosip ni macam poparazzi jugak la..wartawan mengejar artis?hahaha....

Walaupun minggu depan dah stat exam,tinggal beberapa lagi sukaatan yang aku kena ulangkaji sendiri..kalau tak paham tu aku tujukan soalan kepada kawan2 kelas la nampaknya..ok la.mahu teruskan kerja..

Mood: Baru balik Kuliah
Lagu sekarang: lady Gaga-Paparazzi



We are the crowd, we're c-comin' out
Got my flash on, it's true
Need that picture of you
It so magical, we'd be so fantastical

Leather and jeans, garage glamorous
Not sure what it means
But this photo of us it don't have a price
Ready for those flashing light
'Cause you know that baby, I

I'm your biggest fan, I'll follow you until you love me
Papa, paparazzi
Baby, there's no other superstar, you know that I'll be
Your papa, paparazzi

Promise I'll be kind
But I won't stop until that boy is mine
Baby, you'll be famous, chase you down until you love me
Papa, paparazzi

I'll be your girl backstage at your show
Velvet ropes and guitars
Yeah, cause you're my rock star in between the sets
Eyeliner and cigarettes

Shadow is burnt, yellow dance and we turn
My lashes are dry, purple teardrops I cry
It don't have a price, loving you is cherry pie
Cause you know that baby, I

I'm your biggest fan, I'll follow you until you love me
Papa, paparazzi
Baby, there's no other superstar, you know that I'll be
Your papa, paparazzi

Promise I'll be kind
But I won't stop until that boy is mine
Baby, you'll be famous, chase you down until you love me
Papa, paparazzi

Real good, we dance in the studio
Snap, snap to that shit on the radio
Don't stop for anyone
We're plastic but we still have fun

I'm your biggest fan, I'll follow you until you love me
Papa, paparazzi
Baby, there's no other superstar, you know that I'll be
Your papa, paparazzi

Promise I'll be kind
But I won't stop until that boy is mine
Baby, you'll be famous, chase you down until you love me
Papa, paparazzi

sape2 yang terkenak tu kan,mesti ada peminat aka secter admirer.hehe..so jagalah diri anda jangan sampai nyawa tergadai macam princess Diana yang telah meninggalkan putera2 nya.huhu..sedih2

Saturday, October 24, 2009

Ketika di Putrajaya..Tetiba teringat




ini baju rasmi IPBa..Comel kan?

Al-kisah student IPBA


Tahun lepas masa besday mama,aku daftar masuk ipba lepas tunggu tawaran belajar.14/7/2008.Lama jugak nak tunggu tawaran masa tu tapi aku dah insap.Tapi takmo cite sedih la..Kenapa aku masuk ipba walaupun pada mulanya nak amik performing arts la,mass com la,fisioterapi la,tesl la.Tapi takpe,simpan dulu perasaan tu,jadi cikgu sebab aku boleh deal dengan orang,boleh buat anak murid aku minat performing arts jugak.kan..kan..kan..Tapi aku takmau sosial sangat2 la..huhu..

Ok,masuk IPBA,dah tahu dulu kewujudan ipba sebab aku penah la anta kakak aku yang cikgu bi aka korean pop star,jgn marah sis.hehe.penah la anta dia kursus kat sini.Menginap kat asrama ELTC tu.huhu..Dah setahun setengah kot berlalu..aku belajar kajian sosial.Pada mulanya tak tau apa kejadahnya kajian sosial..Kaji penyakit sosial kah?or belajar sejarah kah?then sampai sem 3 foundation,insyaallah masuk degree tahun depan,tahu la jugak aku sal kajian sosial ni.nanti pas grad aja sivik kewarganegaraan atau kajian tempatan.ok la seronok la jugak,tapi jgn bagi aku blaja math suda.Hancur la result aku mcm result spm aku tu nanti..takmau!!

ni aku brief sal ipba:

International Languages Teacher Training Institute (IPBA) is one of twenty-seven teacher training institutes and colleges under the administration of the Teacher Education Division, Ministry of Education, Malaysia. IPBA provides training and accreditation for both pre-service and The in-service teachers pursuing certificate and diploma level qualifications in the teaching and learning of English.
IPBA is also involved with `twinning' programmes with local and foreign universities that confer the Bachelor in Education degree for the Teaching of English as a Second Language (TESL). In addition, IPBA was set up to accommodate the expanding role of the Teacher Training Division in providing training and development for the teaching and learning of other international languages.IPBA has a team of experienced trainrs to run the various courses on offer. IPBA's status as a centre of excellence for the teaching and learning of international languages, especially English, has been further enhanced by its recent appointment as one of the training agencies for the Malaysian Technical Cooperation Programme (MTCP) by the Economic Planning Unit of the Prime Minister's Department. The MTCP provides technical assistance to developing countries by way of various forms of technical cooperation in areas for which Malaysia has experience and expertise.

hebat kan ipba ni..terletak kat lembah pantai sebelah um
aku nak list kan benda yang aku dah buat kat ipba:

-assingment yang melambak,tu wajib kalo tak mampos kena bunuh ngan lect
-Joging tiap petang,kalu tak aku gemuk
-makan kat kafe,tapi aku suka tapau,environment kafe tak syok
-teater aku dah berteater tahun lepas
-bukak puasa n jamuan hari raya,memang wajib sangat
-main boling,hmm aku tak pandai sgt
-tgk wayang,suka jugak.tp tak sokmo,kopak duitku
-memerap dalam bilik,sebab aku nak putihkan kulit .haha
-Jadi MPP buat beberapa bulan,well aku dah laksanakan tugas aku.Tp aku nak berjuang lagi jika ada kesempatan
-Pergi kem nuqaba kat PD,byk gak aku belaja
-masuk kagum,walau kalah aku dpt pengalaman
-ape lagu ek..byk gak la y aku dah buat.n aku nak maju kedepan..jadi gemilang lagi..proud to have kila kila k...


Berdasarkan selama 3 sem disini,banyak y aku blaja..byk y aku tempuh, n byk kali juga laptop aku nie rosak..kesian tak?kesian sangat kan..wuhuhuhu..

secara konklusinya aku seronok blaja ipba n aku takkan sia sia kan kesusahan aku kat sini dgn kegagalan...sungguh tak mahu..sekian....

mood:dengar radio era sambil sengih2 sensorang
aktiviti selepas ini: g amik gambar konvo...

Ke umah Mentor aka Pak Habib




Gambar semata2 di Sungai Buloh
Happening sangat sebab ada kila kila kan?
letih berjalan kaki
pengalaman beharga
tunggu train delay,naik teksi balik naik van mana ntah kami curi..tak2,kami sewa kot.huahaua.aku naik je asal sampai ipba
balik umah pak habib demam sebab byk makan sate n kena dapat belajar cakap jawa kot.hhihi..enjoyyy !!!

Kesilapan seorang anak seni


Sebelum kata mengorak langkah,sebelum aku taip kat blog ini,aku tarik nafas panjang.Mengeluh panjang kerana sepanjang tahun ni banyak silap aku buat.HMM aku selalu macam ni, lambat tersedar dari lamunan,namun aku syukur sebab aku dah sedar sebelum aku terlambat dan bergelumang dengan benda yang tidak berfaedah.

Disini aku tersedar dengan kedegilan n kelalaian ku..walaupun orang kata aku ok,baik ke,n pujian yang melambak tue,aku rasa asku still bawah.Maknanya tiap2 hari aku kena berubah dan yang paling penting janganlah kita tidak pandai menilai orang kerana manusia yang freshie macam aku mudah ditipu.Masih tidak terlambat untuk aku berhenti,maju ke depan,tanpa pandang ke belankang keran di belakang itu penuh dengan warna hitam pekat ala2 syaitoon.Jahat juge bahasa aku,syaitoon..Tapi bahasa tu tak menunjukkan yang aku ni kasar sangat,cuma orang kata sebagai peringatan kepada diri aku,hidup jangan lah menjadi mcm makhluk laknat yang menyesatkan ramai orang dan aku juga termasuk sekali kot..

Tapi apepun,aku sendiri telah bagi peluang kepada diri aku untuk baiki semuanya..Hanya aku yang boleh ubah..Setelah aku munasabah,terlalu teruk aku rupanya.Tetapi...Ini bukan pengakhiran.Aku orang baru,mahu bahagia belajar,cara hidup yang sihat,hepy bersama teman.Itu saya..Nur Syakilawani .Nama cantek,perangai juga kena cantik kan..Doakan kejayaan dan jadilah insan yang berguna untuk abah n mama..Juga untuk famly aku,kakak n abg aku y banyak bagi support n tolong aku masa aku susah..sayang korang...


Salam anak seni
lagu:new divide-bajet jiwang

I remembered black skies, the lightning all around me
I remembered each flash as time began to blur
Like a startling sign that fate had finally found me
And your voice was all I heard that I get what I deserve

So give me reason to prove me wrong, to wash this memory clean
Let the floods cross the distance in your eyes
Give me reason to fill this hole, connect the space between
Let it be enough to reach the truth that lies across this new divide

There was nothing in sight but memories left abandoned
There was nowhere to hide, the ashes fell like snow
And the ground caved in between where we were standing
And your voice was all I heard that I get what I deserve

So give me reason to prove me wrong, to wash this memory clean
Let the floods cross the distance in your eyes across this new divide

In every loss, in every lie, in every truth that you'd deny
And each regret and each goodbye was a mistake too great to hide
And your voice was all I heard that I get what I deserve

So give me reason to prove me wrong, to wash this memory clean
Let the floods cross the distance in your eyes
Give me reason to fill this hole, connect the space between
Let it be enough to reach the truth that lies across this new divide
Across this new divide, across this new divide

Kegiatan performing arts aku



assalamualaikum

Entri kali ini berkisar tentang aktiviti yang telah saya n geng2 kajian sosial sepanjang minggu yang lepas.Banyak aktiviti yang dilakukan..Bagi melengkapkan silibus elp kami aka english language proficiency kami telah organise satu pertandingan choral speaking dengan PPISM Math yang merupakan 'geng' kami juga walaupun berlainan kos tapi kami satu batch..hihi..

Empat kumpulan telah menghantar wakil.tahniah kepada pemenang iaitu kumpulan ku..hihi..kumpulan lain pun bagus juga.Dalam choral speaking aku pegang watak utama juga la dan cerita ini berkisar sal romeo n juliet..so aku la juliet..tak salah poyo sekali sekala kan..haha

so..skrip tersebut aku sertakan juga disini..hihi


RAHMAN MIOR AND JUDY YEH – A LOVE STORY

KILA: Rahman Mior, oh Rahman Mior my love, where art thou, my Rahman Mior?
FAIZ: I’m under the pinang palm, Judy Yeh, my precious chickabum chickabum bum…

LADIES (G) and GENTLEMEN (B), with great pleasure, we humbly present an adaptation of William Shakespeare’s tragic drama of Romeo and Juliet, or rather…..Rahman Mior and Judy Yeh!
FAREH: Is this a love story?
ALL: YES!
GIRLS: OOooooo…..
ALL: Long-long ago in Kampung Kerinchi, there lived 2 families who despised each other
GIRLS: One of them was the Orang Besar Mior Family
BOYS: And the other was the Yeh
ALL: As fate would have it, Orang Besar Mior had a dashing son, Rahman
GIRLS: OMG!
ALL: And the Yehs had an only daughter, Judy the gorgeous lady.
BOYS: phewiit!
EDAH: Wow…wow..wee…this is so exciting, interesting and thrilling!
ALL: Let’s wait and see!
One night, Rahman Mior and his buddy, Aflin Shaukee, were at the Yeh’s New Year Party.
BOYS: Rahman Mior saw Judy and he fell hopelessly and helplessly in love with Judy Yeh
GIRLS: And when Judy Yeh saw Rahman Mior, she fell helplessly and hopelessly in love with Rahman Mior.
ALL: Oooo….
LELA: Aww.. so romantic!
ZUL: Did they get married?
SYAFA: Pl..ease…This is only the beginning.
ANUAR: Be patient and wait for something’s brewing.
ALL: As mentioned earlier, this is a tragic story. Rahman Mior’s presence at the Yeh’s party caught the eyes of Yeh Kong Er, Judy Yeh’s cousin brother, who’s also her secret admirer.
Seing that Judy was falling for Rahman Mior, Yeh Kong Er swore that he would make Rahman Mior suffer!
MIRA: Oh, no! Was Rahman Mior aware of that?
ALL: Yes…so, Rahman Mior and Judy Yeh decided that they had to marry quickly. Otherwise, their family might stop their matrimony.
They continued to meet secretly, and at last…
GIRLS: Guess what?
ALL: They were married off in Narathiwat.
ZUL: Nara what?
EDAH: Thailand Narathiwat
BOYS: Ohh…but…
GIRLS: Sshhh…
One evening, Yeh Kong Er,
BOYS: That’s Julie Yeh’s cousin brother!
GIRLS: Picked a fight with Aflin Shaukee
BOYS: That’s Rahman Mior’s buddy!
ALL: And Yeh Kong Er thrusted his sword at Aflin Shaukee.
GIRLS: Into his chest…
BOYS: argghh!
GIRLS: His tummy…
BOYS: ARGHH!
GIRLS: and his knee…
BOYS: Ouch!!
FAIZ: OMG!
ALL: Rahman Mior was saddened by the demise of his great buddy. He vowed to seek revenge and that fellow..
SYAFA: Yeh Kong Er…
ALL: Was finally murdered!
FAREH: Oh no! It is too horrible, terrible and vegetable!
SYAMIM: The plot is too violent!
ANUAR: This can’t happen!
LELA: Let’s make some adjustments.
FAIZ: Do you want to listen to the story or not?
(EVERYONE NODDING)
ALL: So, after the killing, Rahman Mior regretted his action.
BOYS: He felt like a fool and the Penghulu banished him from Kampung Kerinchi.
GIRLS: Judy Yeh was heartbroken to be parted from her husband, but nobody cared to challenge the penghulu’s decision.
ALL: In the meantime, Judy’s father arranged to have her married to a rich petroleum tycoon. As he could forsee that petrol would increase by 30 sen per litre in 2010 real soon.
MIRA: But wasn’t Judy already married?
ZUL: Yes, but her father didn’t know.
ALL: Judy was soooo upset. She went to see a bomoh.
KILA: Help….! Help!!!!
ANUAR: Hussh….Hey, don’t over over…
KILA: Ok,ok…Help! Help me oh tok bomoh oii…If not, I’ll go crazy lor!
ANUAR: Drink this potion young lady, you’ll fall into a deep sleep but don’t worry. Everyone would think you’re dead already.
ALL: Hence, Judy drank the potion,gulp,gulp,gulp, and he fell into a deep, deep slumber..Indeed everyone thought she’s gone forever.
EDAH: (crying)
ZUL: Was Rahman Mior aware of what happened?
GIRLS: The bomoh tried to e-mail him but…
BOYS: He forgot to pay his streamyx bill
GIRLS: And thank god he remembered to sms
BOYS: but he didn’t make it, coz no more credit.
ALL: So Rahman Mior didn’t know that his Judy Yeh didn’t actually die. And he rushed to Judy Yeh’s bed side, Cried hysterically when he saw her motionless body.
SYAMIM: warghhh….wargh…..
ALL: It was too loud that Judy Yeh woke up.
FAIZ: You…you still alive!! Hooray!
KILA: (yawning) Honey,why so noisy? Why you chopped off the suspense so quickly? Aiya…
ALL: Anyway, they were soooo happy to be united again. They lived happily ever after and gone was all the pain
SYAFA: But…
LELA: But what again?
KILA: Wait a minute! I thought u said that the story was a tragedy.
ANUAR: A tragedy?
EDAH: nay…It’s a tramedy.
SYAMIM: What? Tramedy??
ALL: Newly derived word in our personal dictionary, tragic comedy.
FAREH: Yeah…yeah…Whatever!
ALL: Ladies (G) and Gentlemen (B), thank you. We hope you like our version of the story.

Event yang ku tempuh

salam

sungguh ini mintak maaf sudah lama sangat2 tidak menulis,entah kenapa sekarang baru ku sedar kewujudan blog ku ni

sory blog sayang,nnt tuan punya anda update tiap2 hari
last post pasal puasa kan
sekarang nak exam ..nanti i tulis lagi ek..bye2


gud luck

PeMInat SeTIa...